Leopard Sweater

Leopard sweater



De leopard sweater is gemaakt volgens de tapestry techniek. Het betekent dat je de draden meeneemt waarmee je wilt gaan haken. De trui wordt met halve stokjes gehaakt, je haakt deze om het garen heen. Doordat je het garen meeneemt kun je snel van kleur wisselen in je patroon. Het leuke effect is dat het patroon er zowel aan de voor als achterkant mooi uitziet.
Kleurwissel: Bij het wisselen van kleur haak je het halve stokje als volgt; omslag in de kleur waar je mee aan het haken bent, ook deze kleur draad ophalen, alleen de doorhaal doe je met de nieuwe kleur. Nu kun je gewoon verder haken met de nieuwe kleur!

Benodigdheden:

4/5 bollen saskia voor de hoofdkleur
1 bol saskia voor de print
Haaknaald 4 en 4.5

Gebruikte afkortingen:
ST= Steek
LS= Losse
HSTK= Half stokje
HRSTK= Half reliëfstokje voor
HH= Herhaal

Info vooraf:

De boord wordt met een halve maat kleiner gehaakt dan de rest van de trui.

Voor maat 40-42 worden 71 ST opgezet = ongeveer 60cm
Voor maat 44-46 worden 89 ST opgezet = ongeveer 70cm
De trui is in iedere maat te maken ; als je de boord van een trui van jezelf opmeet dan weet je hoe lang jou losseketting moet worden. Tel het aantal steken en kijk in de patroon tekening tot hoever je moet haken voor jou maat. De tabel gaat tot maat 46 maar heb je een grotere maat herhaal je het patroon weer van voren af aan.

Iedere toer begint met 2 Losse ( telt niet als stokje )

Bij het meerderen in toer 42 raad ik aan om een steekmarkeerder te plaatsen zodat je straks weet waar je moet beginnen aan de mouw.
De mouwen worden in spiraal gehaakt, handig is om eerst de trui aan te doen zodat je kunt zien hoe lang de mouwen moeten worden.

De patroontekening wordt 1x herhaald in de hoogte tot toer 52
De tekening wordt horizontaal gelezen en begint rechts onderin de hoek. 

Patroon :
Toer 1 : Haak 73 (91) LS, haak nu vanaf de 3de LS in iedere ST een HSTK, keer je werk

Toer 2 : Haak 2LS, * HSTK in de eerste ST, HRSTK voor in de volgende ST* HH** tot einde toer, keer je werk

Toer 3 : Haak 2 LS , haak nu in iedere ST een HSTK, keer je werk

Toer 4 : HH toer 2

Toer 5 : HH toer 3



Toer 6 – 41 : Haak nu volgens de patroontekening een HSTK in iedere ST

Toer 42 - 51: vanaf deze Toer gaan we meerderen door een HSTK in de eerste en de laatste ST erbij te haken. Patroontekening kun je blijven volgen. Haak het extra HSTK in de kleur van de volgende of de ST ervoor. De meerdering is in de even Toeren dus in totaal meerder je 5x aan beide kanten.

Toer 52 – 63 : Hier stopt de patroon tekening , je kunt nu verder haken met naald 4 in de hoofdkleur een HSTK in elke ST.

Hecht af.

Nu doe je hetzelfde voor het achterpand.

Naai de panden aan elkaar dmv slingersteek,



Leg de goede kanten op elkaar en begin aan de bovenkant (halsopening) met dicht naaien, je kunt zelf bepalen hoe groot de opening moet worden.
Met de zijkanten begin je onderaan met dichtnaaien tot aan toer 42 waar de steekmarkeerder zit.
Pas nu de trui zodat je kunt zien hoe lang de mouwen moeten worden. Hoe groter de halsopening hoe lager de mouw komt te zitten.



Mouwen 

Je kunt nu beginnen aan de mouwen, hecht het garen aan in de oksel van de trui (waar de steekmarkeerder zit van toer 42)


Haak nu een HSTK in elke ruimte aan het eind van elke toer van je pand, zo haak je rond tot aan de laatste ST, (42ST) deze haak je samen met het eerste HSTK van je nieuwe toer. Minder zoals jij het mooi vindt, maar doe het gelijkmatig en aan de onderkant van de mouw zodat het niet opvalt. En noteer het zodat je de andere mouw hetzelfde kunt doen.

Nu is je leopard sweater klaar!!


Veel haakplezier gewenst!

Groetje roelke

rcstyle.doetinchem

Printvriendelijke versie van dit patroon vind je op de facebookpagina RC

Dit patroon is voor persoonlijk gebruik en dus niet voor commerciële doeleinde.

Reacties