Tunisch haken

 Tunisch haken 

Voor ik het patroon met jullie deel van mijn chunky vest eerst wat informatie over het tunisch haken. Ik vind het een heerlijke afwisseling op het “gewone” haken en het heeft iets rustgevend om hier mee bezig te zijn.

Wat is Tunisch haken?
Tunisch haken lijkt op een mix van haken en breien. Je gebruikt een lange naald waarop meerdere steken staan, die lijkt op een breinaald maar wel met een haak aan het uiteinde. Je kunt ook kiezen voor een “gewone” haaknaald met een verlengkabel eraan.
Een tunische haaktoer bestaat uit 2 toeren, een heengaande toer waarin je de steken maakt en een teruggaande toer waarin je de steken afmaakt en van de naald afhaalt. Let op je werk wordt dus niet gekeerd!! Deze techniek geeft een dicht en een compact  haakwerk wat nauwelijks uitrekt.
Tunisch haakwerk heeft de neiging om te gaan krullen, dit is normaal en het komt op het eind allemaal goed.

Wat heb je nodig ?
• Een geschikte haaknaald (let op dat je tunische haaknaald minimaal 2mm groter is dan de aanbevolen naalddikte van het garen)
• Haak of breigaren

 Haak eerst een proeflapje :
Tunisch haken is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe je het beste te werk kunt gaan, haak daarom eerst een proeflapje met de basis steek.

Haak 10 Losse = de onderrand van je haakwerk (foto)

Toer 1 : Heengaande toer = Haal de lussen op dmv in je losse te steken en de draad op te halen. Steek in de 2de losse vanaf je naald. (de eerste losse heb je al op je naald staan) Haal de draad op en laat deze op je naald staan. Doe dit bij alle losse zodat je 10 Lussen op je naald hebt staan. (keer je werk niet) (foto)
Terug gaande toer = is bij alle toeren en steken hetzelfde.Je haalt je lussen door van links naar rechts. Leg de draad om je naald heen en haal door de eerste lus op je naald. Leg de draad weer om je naald en haal vanaf hier door 2 lussen, herhaal dit tot je nog 1 lus op je naald hebt staan.
Je ziet dat er nu verticale streepjes zijn ontstaan. (Foto)
Toer 2 : Heengaande toer = Je steekt nu door het eerste verticale streepje heen , haalt de lus iets omhoog (2 lussen op je naald ) slaat de draad om en haal hem door de eerste lus heen. (HH 7x) Bij het laatste verticale streepje steek je niet door de streepjes heen, maar neem je allebei de draadjes op, trek de lusjes iets omhoog, sla de draad om en haal door de 2 laatste lusjes op je naald.(foto) Zo ontstaan er mooie V-tjes aan de zijkant van je werk. 
Teruggaande toer : zie toer 1 (tot je weer 1 lus op je naald hebt)

Toer 3 t/m 10 ( zie toer 2)

Afkanten :
Om ook een nette bovenkant te hebben kant je je werk af. Dit doe je in de heengaande toer. 
Steek weer door de verticale streepjes heen, sla je draad om en haal hem nu door beide lusjes op je naald heen, zodat je 1 lus op je naald houdt= Halve Vaste haken. Herhaal dit tot einde toer. Knip je draad af en haal deze door je laatste lus op naald en trek aan.

De techniek kun je nu een beetje oefenen. De basissteek wordt ook veel gebruikt om er daarna op te borduren. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Veel haakplezier!
Groetjes Roelke 









Reacties

  1. Leuk, ik heb ooit tunisch gehaakt, maar is weer al een tijd geleden dus. zal het binnenkort nog eens uitproberen.
    Groetjes Sofie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten